EPA-U
Een energielabel voor gebouwen laat zien hoe energiezuinig een woning, kantoor of bedrijfshal is. Dit label is in 2008 in het leven geroepen en is sinds 1 januari 2015 verplicht. Het zogenoemde EPA(-U) label (Energie Prestatie Advies (-Utiliteitsbouw) ) is verplicht bij verkoop en verhuur van een woning of utiliteitsgebouw.
Voor utiliteitsgebouwen verloopt de registratie van het energielabel anders dan voor woningen. Eigenaren van woningen kunnen het EPA label online, via de overheid, aanvragen. In het geval van utiliteitsgebouw schakelt u als eigenaar zelf een erkend deskundige in. De deskundige zal het utiliteitsgebouw opnemen en maakt op basis van zijn bevindingen het energielabel. De erkend deskundige zal vervolgens het energielabel voor u registreren.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert zeer strikt of u bij verkoop, verhuur of oplevering van een utiliteitsgebouw beschikt over het EPA(-U) label. Dit wordt gedaan met behulp van het Kadaster. Het ILT krijgt maandelijks een lijst met daarop alle transacties. Alle verkopers die geen energielabel hebben worden aangeschreven. Bij utiliteitsgebouwen is het sanctiemiddel de bestuurlijke boete, deze kan oplopen tot wel € 20.250,-.
Om problemen te voorkomen adviseren wij u dan ook om tijdig uw EPA(-U) label in kaart te laten brengen. Het is ook mogelijk om dit in combinatie met een adviesrapport, een zogenaamd maatwerkadvies, te doen zodat u ook direct weet op welke punten u uw gebouw kunt verbeteren. Zowel het maatwerkadvies als de maatregelen die u neemt op basis van het EPA(-U) komen in aanmerking voor de Energie- Investeringsaftrek (EIA). Wilt u hierover meer weten neemt u dan contact op met uw accountant.